Kleding van C&A, Nike, Patagonia en State of Art zou mede geproduceerd worden door Oeigoeren onder dwang. De Duitse mensenrechtenorganisatie European Center for Constitutional and Human Rights (ECCHR) doet om deze reden in Nederland aangifte tegen de kledingmerken, meldt NRC.

Het ECCHR deed dinsdag bij het Functioneel Parket in Amsterdam aangifte wegens medeplichtigheid aan slavernij en uitbuiting, omdat de kledingmerken weten of zouden kunnen weten dat hun kleding gemaakt wordt door Oeigoeren die daartoe gedwongen worden.

Het is de eerste Nederlandse aangifte wegens mensenrechtenschendingen tegen de kledingindustrie, zegt Barbara van Straaten, de advocaat die namens het ECCHR de aangifte deed, tegen NRC. Ook in andere landen vinden misstanden in de kledingindustrie plaats, maar volgens het ECCHR gebeurt dit in Xinjiang op zulke grove wijze dat er sprake is van misdrijven tegen de menselijkheid.

De aangifte werd in Nederland gedaan omdat de bedrijven hier gevestigd zijn of een regionaal hoofdkantoor hebben.

Volgens het ECCHR werken de kledingbedrijven mee aan "de systematische en wijdverbreide aanval op de burgerbevolking" in de Chinese autonome regio Xinjiang.

Honderdduizenden Oeigoeren in het noordwesten van China zijn slachtoffer van systematische marteling en massadetentie in concentratiekampen. Daarnaast worden miljoenen moslims in China onderworpen aan systematische massasurveillance, stelde Amnesty International in juni.

Wie zijn de Oeigoeren en waarom onderdrukt China hen?
180
Wie zijn de Oeigoeren en waarom onderdrukt China hen?

ECCHR hoopt dat aangifte OM aanspoort tot onderzoek

In een reactie aan NRC laat C&A weten geen kleding, stoffen of garen te kopen van fabrikanten in Xinjiang. Volgens het ECCHR koopt de Indonesische kledingfabriek Wintai Garment, waar sokken van C&A vandaan komen, echter grote hoeveelheden katoengaren in bij een firma met een dochteronderneming in Xinjiang.

Het ECCHR hoopt dat de aangifte het Openbaar Ministerie ertoe zal aansporen onderzoek te doen.