De prijzen aan de pomp zijn al ruim een week aan het dalen. Zo betaal je voor benzine enkele centen per liter minder dan vorige week. blijkt uit cijfers van consumentencollectief UnitedConsumers. Directeur Paul van Selms verwacht dat benzine binnenkort mogelijk minder dan 2 euro kost.

Tot kort geleden liepen de brandstofprijzen juist flink op. Twee maanden geleden kwam de gemiddelde landelijke adviesprijs voor benzine zelfs voor het eerst boven de 2 euro uit. Sindsdien steeg die prijs verder, om op 18 november uit te komen op het hoogste punt tot dusver: 2,145 euro. Ook voor diesel en lpg betaalde je toen recordprijzen.

Inmiddels is de prijs voor benzine gezakt naar 2,117 euro, op woensdag. Dat is weliswaar een kleine daling, maar de verwachting is dat de prijs nog verder zakt, omdat een vat ruwe olie vorige maand 20 procent goedkoper werd; in geen enkele maand dit jaar daalde die prijs zo hard. Vooral de recente angst voor de nieuwe omikronvariant van het coronavirus zorgde hiervoor. Ook speelt mee dat er al langere tijd minder vraag is naar olie.

"Ik denk dat de brandstofprijzen de komende tijd nog verder zakken", zegt Van Selms. "Ik sluit niet uit dat we teruggaan naar prijzen van rond of zelfs iets onder de 2 euro voor een liter benzine."

Hij verwacht niet dat de prijzen aan de pomp net zo hard zullen dalen als de olieprijs. "We moeten niet verwachten dat er prijzen komen van rond de 1,80 euro." Dit komt allereerst doordat een groot deel van de prijs bestaat uit belastingen, die maar beperkt meebewegen met de brandstofprijzen.

Daarnaast is de waarde van de euro ten opzichte van de dollar gedaald. En doordat de meeste olie op de wereldmarkt in dollars wordt betaald, is de olie voor eurolanden duurder geworden. Toch verwacht Van Selms dat een tankbeurt de komende tijd ietsje minder pijn gaat doen in de portemonnee.

Hoe ontstond de recordhoogte van de benzineprijs?
152
Hoe ontstond de recordhoogte van de benzineprijs?