De Europese Commissie presenteert volgens een woordvoerder woensdag een voorstel om miljarden euro's te investeren in infrastructurele projecten in ontwikkelingslanden. Het initiatief Global Gateway moet het Europese antwoord worden op de toenemende invloed van China in talloze landen.

Gunstige leningen en garanties moeten met name particuliere investeerders over de streep trekken om tot 2027 circa 300 miljard euro te steken in projecten in vooral Azië en Afrika.

De focus ligt niet alleen op groene energie en vervoer, maar ook op het opzetten van gezondheidssystemen en onderwijs. De EU-investeringen leveren volgens de Commissie ook nieuwe markten voor Europeanen op.

Commissievoorzitter Ursula von der Leyen had het plan in september al tijdens haar jaarlijkse 'troonrede' in het Europees Parlement aangekondigd. De 27 EU-leiders hadden gevraagd om een plan als democratisch en economisch antwoord op de Nieuwe Zijderoute, waarmee China investeert in Azië en Afrika.

China timmert al bijna tien jaar aan de weg om landen in Azië en Afrika met elkaar te verbinden en ermee samen te werken. Peking steekt miljarden in onder meer de aanleg van havens, vliegvelden en spoorlijnen in Afrikaanse landen.