Klanten met een variabel contract bij Eneco betalen volgend jaar gemiddeld 17,50 euro per maand meer voor hun gas en stroom. Dat heeft de energieleverancier woensdag bekendgemaakt. Eerder kwam concurrent Essent ook uit op een gemiddelde verhoging van 17,50 euro.

De verhoging bij Eneco gaat gelden voor mensen bij wie hun contract op 31 december afloopt. Het gaat om ongeveer 10 procent van de klanten. Zij betalen vanaf 1 januari 0,259 euro per kilowattuur stroom en 1,249 euro per kuub gas.

Bij een verbruik van 2.250 kilowattuur stroom en 1.200 kuub gas komt dat volgens Eneco neer op een verhoging van 17,50 euro per maand. Dit is in vergelijking met de tarieven van 1 juli dit jaar. Vergeleken met de tarieven van begin dit jaar is het een verhoging van gemiddeld 28 euro.

Dit najaar zijn de handelsprijzen voor stroom en gas fors opgelopen. Om te voorkomen dat huishoudens een onbetaalbare stroomrekening zouden krijgen, heeft het demissionaire kabinet een compensatieregeling opgetuigd. Die compensatie is al in de prijzen van Eneco verwerkt.

Essent kwam eerder deze maand met zijn nieuwe tarieven. Ook daar komen gebruikers met een variabel contract en een gemiddeld verbruik volgend jaar uit op een verhoging van 17,50 euro. Essent gaat overigens wel uit van een ander gemiddeld verbruik, van 1.400 kuub gas en 3.000 kWh uur stroom per jaar.