Zo'n 290.000 ouders krijgen compensatie omdat ze te veel geld hebben betaald voor de kinderopvang. Het gaat om ouders die tijdens de lockdown de kinderopvang niet hebben gebruikt, maar hier wel voor hebben betaald. De bedragen lopen op tot enkele honderden euro's per huishouden.

Bij de uitbraak van de coronapandemie in het voorjaar van 2020 konden veel ouders geen gebruikmaken van de kinderopvang. Ook afgelopen winter was dat zo. Alleen kwetsbare kinderen en kinderen van ouders met essentiële beroepen zijn toen opgevangen.

Aan de overige ouders, in totaal zo'n 670.000, is gevraagd om toch gewoon hun eigen bijdrage te blijven betalen. Dit was nodig omdat die bijdrage grotendeels de kinderopvang financiert. Het kabinet maakte duidelijk dat de ouders hiervoor compensatie zouden krijgen. Deze is inmiddels overgemaakt.

Nu blijkt dat een aanzienlijk deel van de ouders te weinig geld heeft teruggekregen. Dat schrijft staatssecretaris Dennis Wiersma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid maandag in een brief aan de Tweede Kamer. Ongeveer 288.100 ouders hebben te weinig geld ontvangen, meldt het AD. Een woordvoerder van het ministerie bevestigt deze cijfers.

Deze ouders krijgen nu alsnog extra geld van de overheid. Bij het merendeel gaat het om bedragen tot 100 euro, maar ongeveer 87.000 van hen hebben recht op hogere bedragen, oplopend tot enkele honderden euro's. Wanneer de overheid het geld overmaakt, is nog niet bekend.

Dat ouders tijdelijk nadeel hebben gehad van de regeling, is voor Wiersma reden om de regeling "kritisch tegen het licht te houden".