Bijna de helft van de huishoudens in Nederland is financieel kwetsbaar. Dat blijkt uit onderzoek van accountants- en advieskantoor Deloitte in samenwerking met ING, het Nibud en de Universiteit Leiden.

Volgens de onderzoekers is 27 procent van de huishoudens financieel gezond en is bij 24 procent het inkomen toereikend. De rest (49 procent) is financieel kwetsbaar of financieel ongezond.

"We praten in Nederland vaak pas over geld als we in de financiële problemen zitten. Het lijkt wel of er maar twee opties zijn: met problemen ben je ongezond, zonder ben je gezond. Maar dat is een te zwart-witte weergave van de werkelijkheid", staat in een commentaar in het onderzoek.

Financiële gezondheid is de mate waarin een persoon of huishouden in staat is op een comfortabele manier aan alle verplichtingen te voldoen. Ook de financiële zekerheid om levensdoelen na te streven hoort erbij.

In de drie grootste steden wonen volgens de onderzoekers relatief meer financieel ongezonde mensen dan in andere delen van Nederland (31 procent, tegenover 23 procent).

Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en de randgemeenten van Den Haag scoren daar lager op dan de rest van Nederland. In deze steden wonen meer mensen die door persoonlijke omstandigheden een hoger risico lopen om in een financieel kwetsbare situatie te belanden, zoals jongeren en zzp'ers.