De aandelenbeurzen in Amsterdam en de rest van Europa hebben zich weer iets hersteld, nadat zorgen over de omikronvariant van het coronavirus vrijdag tot dieprode cijfers hadden geleid. De Amsterdamse AEX-index opende maandag 1,1 procent hoger, waar die vrijdag nog 3,2 procent lager sloot.

De stress op wereldwijde aandelenbeurzen ontstond vrijdag vanwege het nieuws over de opkomst van de zogeheten omikronvariant. Vrijdag werd gemeld dat deze variant van het coronavirus mogelijk besmettelijker is dan de deltavariant. Daarop besloot de EU vluchten van en naar zuidelijk Afrika - waar de variant voor het eerst werd waargenomen - te schrappen.

Afgelopen weekend werd duidelijk dat de omikronvariant ook in veel Europese landen voorkomt, maar het is nog niet zeker of deze variant daadwerkelijk besmettelijker is dan de overheersende deltavariant.

Dat leidde maandag tot opluchting op de aandelenbeurzen: de Amsterdamse AEX-index stond rond 9.30 uur 1,1 procent hoger op 790 punten. Ook in Frankfurt, Parijs en Londen stonden de aandelenbeurzen licht in het groen.

De olieprijs herstelde eveneens na een daling van ruim 10 procent op vrijdag. Brentolie werd maandag 4,9 procent duurder. De prijs van een vat olie steeg naar 76,30 dollar (67,70 euro).