Door de nieuwe coronaregels kunnen rijschoolhouders vanaf zondag 17.00 uur geen autorijlessen en praktijktrainingen voor beroepschauffeurs meer aanbieden, maar rijlessen voor de bromfiets en de motor gaan in de avonduren gewoon door. Dat meldt het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) zaterdag.

Examens, toetsen, rijtests en cursussen bij het CBR zullen ook doorgaan na 17.00 uur. Dit geldt ook voor alle beroepsexamens en de cursussen Alcohol en Verantwoord rijgedrag. Een woordvoerder van het CBR zegt dat dit mogelijk is doordat het CBR bij de essentiële dienstverleners hoort.

Rijlessen voor de bromfiets en de motor in de avonduren kunnen volgens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gewoon doorgaan omdat je niet zoals bij autorijles samen met iemand in een voertuig zit. Dat laatste maakt van rijles geven in de auto een contactberoep. Autorijlessen en praktijktrainingen voor beroepschauffeurs moeten vanaf zondag dan ook om 17.00 uur stoppen.

Praktijkexamen worden overigens gewoon tijdens kantoortijden afgenomen, want rijexaminatoren werken niet na 17.00 uur. "We zijn heel blij dat we geen kandidaten moeten teleurstellen en dat we voor iedereen open kunnen blijven", zegt een CBR-woordvoerder.

Aan het begin van de coronacrisis - vorig jaar - lagen de theorie- en praktijkexamens lange tijd stil en konden er zo'n 770.000 niet worden afgenomen. Het CBR begon daarna met een inhaalslag.