De aangescherpte coronaregels die vrijdag zijn aangekondigd, betekenen voor de meeste kroegen en restaurants dat ze in een nieuwe lockdown terechtkomen. Dat zegt Robèr Willemsen van horecavereniging KHN, die baalt van de nieuwe regels.

Het demissionaire kabinet besliste vrijdag dat de horeca tussen 17.00 en 5.00 uur dicht moet blijven. Tijdens de uren dat de restaurants en kroegen wel open zijn, moeten bezoekers 1,5 meter afstand houden. Daardoor kunnen er minder mensen tegelijk binnen zijn. Afhalen en bezorgen blijft wel mogelijk.

Door de maatregelen is dineren in restaurants of eetcafés niet meer mogelijk. Dat kan nu nog wel, omdat de horeca volgens de al bestaande regels open mag blijven tot 20.00 uur.

De nieuwe regels hebben zeer grote gevolgen voor de omzet, denkt Willemsen. "Feitelijk is dit voor ons gewoon een nieuwe lockdown. En dat in de belangrijkste maand van het jaar."

Wel is de KHN redelijk tevreden over de uitbreiding van het steunpakket voor bedrijven. Vrijdag werd duidelijk dat de loonsteunregeling (NOW) terugkomt. Ook de tegemoetkoming in de vaste lasten (TVL) wordt uitgebreid.

Willemsen hamert op het belang van een "exitstrategie", waarin duidelijk staat hoe Nederland moet omgaan met een virus dat langdurig blijft rondgaan. Zo'n strategie moet voorkomen dat de horeca en ook andere sectoren van lockdown naar lockdown gaan.

Winkeliers zijn opgelucht

De nieuwe regels pakken minder slecht uit voor winkeliers. Zo mogen supermarkten en andere essentiële winkels zoals drogisterijen tot 20.00 uur openblijven. Niet-essentiële winkels zoals kledingverkopers, bouwmarkten en meubelzaken moeten vanaf zondag om 17.00 uur dicht. Op dit moment mogen ze nog tot 18.00 uur openblijven.

Er bestond vrees bij winkeliers dat ze wellicht volledig dicht moesten, net als in december vorig jaar. Winkeliersvereniging INretail, die onder meer sportzaken en woonwinkels vertegenwoordigt, is dan ook opgelucht dat er slechts een uurtje van de openingstijden afgaat.