Vrijwel alle Nederlandse klanten van ING ontvangen met ingang van volgend jaar geen rente meer over hun spaargeld. Het financiële concern zet de spaarrente voor reguliere spaarrekeningen dan op nul. Daarmee volgt de bank onder meer rivaal ABN AMRO, die eerder deze stap zette.

ING verwijst in een toelichting naar de moeilijke marktomstandigheden voor banken. De rentes op de financiële markten liggen al lang erg laag. Banken moeten zelf al een tijd rente betalen over het geld dat ze bij de Europese Centrale Bank (ECB) stallen. Daar komt bij dat mensen door de coronapandemie meer zijn gaan sparen.

Tegelijkertijd was de vraag naar leningen de afgelopen jaren juist laag, waardoor banken nu relatief meer geld bij centrale banken onderbrengen.

Als gevolg van deze situatie hadden grote spaarders met meer dan 100.000 euro op de rekening bij ING al te maken met een negatieve spaarrente van 0,5 procent. Zij moeten dus rente betalen over het geld dat ze bij de bank stallen. Voor de kleinere spaarders gold bij ING tot dusver een spaarrente van 0,01 procent. Dat wordt dus begin volgend jaar verlaagd naar 0,00 procent.

Straks keert de bank in Nederland alleen bij de zogeheten Groei Groter Rekening voor kinderen nog een beetje rente over het spaargeld uit.