Wereldwijd zijn er vrijdag acties tegen het personeelsbeleid van de e-commercegigant Amazon. In meerdere landen leggen de werknemers van Amazon het werk neer, maar in het Nederlandse distributiecentrum van Amazon in Heerlen wordt gewoon doorgewerkt. FNV heeft naar eigen zeggen geen zicht op de problemen doordat Amazon vakbonden bewust buiten de deur houdt.

De protesten tegen de Amerikaanse webwinkel zijn niet toevallig op Black Friday, een van de drukste dagen in distributiecentra van pakjesbedrijven. Volgens FNV is de werkdruk bij het bedrijf gigantisch, maar zijn de lonen, werktijden en arbeidsomstandigheden "belabberd".

Daar komen vakbonden wereldwijd vrijdag dus tegen in actie. In onder meer Italië en Frankrijk weigert het personeel te werken, maar in Nederland voerde FNV gewoon protest op de scheepswerf in Alblasserdam waar Amazon-CEO Jeff Bezos een superjacht laat bouwen.

Stakingsrecht is in Nederland strak gereguleerd

Dat lijkt een ietwat flauwe actie, maar dat komt doordat er in Nederland nogal strakke regels zijn rond staken. Werknemers mogen in ons land alleen maar staken als er onderhandelingen tussen vakbonden en werkgevers zijn en die er samen niet uitkomen. "Dat is hier niet het geval omdat Amazon in Nederland zelfs geen vakbond heeft", zegt bestuurder Michiel Al.

Of er ook problemen zijn in het distributiecentrum in Heerlen of het bezorgcentrum op Schiphol, kan Al niet zeggen. "We weten het gewoon niet." Toch wil FNV de acties die wereldwijd tegen Amazon gevoerd worden haar steun betuigen. De vakbond protesteerde tussen 9.30 en 11.00 uur op de scheepswerf in Alblasserdam.

Wel voeren klimaatactivisten van Extinction Rebellion actie bij het bezorgcentrum op Schiphol, melden ze. Met zo’n 25 actievoerders worden twee uitgangen geblokkeerd, aldus een woordvoerster. "Er schijnt nog een derde te zijn, daar worden nu pakjes opgehaald door busjes, maar het is een veel kleinere uitgang", voegt ze toe. De groep is van plan de blokkade tot 17.00 uur vol te houden.

Amazon is geen grote voorstander van vakbonden

Amazon staat bekend om zijn antivakbondstrategie. Het bedrijf probeert regelmatig stemmingen over vakbondsvorming tegen te houden. In het Verenigd Koninkrijk, Italië, Duitsland, Polen en delen van Canada is het werknemers al gelukt om zich te verenigen, maar in Nederland krijgen de vakbonden voorlopig geen voet tussen de deur.

De e-commercegigant reageert dat de werknemers "vrij zijn om zich aan te sluiten bij een vakbond of niet". "We denken alleen niet dat vakbonden het beste antwoord zijn voor ons personeel. We proberen dagelijks veranderingen aan te brengen in onze bedrijfsvoering en dat gaat minder vlot als er vakbonden bij betrokken zijn", zegt een woordvoerder.