Autobouwers BMW, Hyundai, Mercedes-Benz, Ford en Volkswagen willen hun Europese netwerk van snelladers voor elektrische auto's sneller uitbreiden. Daarvoor investeren de grote autobouwers 700 miljoen euro in de periode tot 2025.

De autofabrikanten hebben voor de uitbreiding van het Europese netwerk van laadstations eerder al het samenwerkingsverband IONITY opgezet. De vele elektrische wagens die ze de komende jaren verwachten te verkopen moeten immers ook ergens kunnen worden opgeladen. Zo hebben de autobouwers in de afgelopen jaren al zo'n vierhonderd laadstations gebouwd in 24 Europese landen, van Portugal tot Finland.

De verwachting van IONITY is dat dit aantal met de investering tegen 2025 toeneemt tot duizend laadstations, met in totaal zo'n zevenduizend oplaadpunten. Ook de grote investeerder BlackRock heeft nu geld ingelegd. De autobouwers hadden elk al zo'n 200 miljoen euro in het bedrijf geïnvesteerd.

Op de markt voor snellaadstations in Europa zijn meer partijen actief. Zo heeft autobouwer Tesla een eigen Supercharger-netwerk. Ook het Nederlandse Fastned is een grote speler. Het bedrijf had aan het einde van het derde kwartaal 164 snellaadstations in Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, België en Zwitserland. Daarnaast is Fastned begonnen met de bouw van stations in Frankrijk.