De Amerikaanse regering heeft meer sancties opgelegd rond de omstreden gaspijpleiding Nord Stream 2, die van Rusland naar Duitsland loopt. De sancties werden opgelegd aan twee schepen en een bedrijf dat banden zou hebben met Rusland. De Verenigde Staten hebben nu meerdere bedrijven, personen en schepen op de zwarte lijst staan vanwege betrokkenheid bij Nord Stream 2.

Washington ziet de pijplijn door de Oostzee als strategisch gevaarlijk. Rusland zou daarmee de Europese energievoorziening kunnen beperken. Bovendien kan Moskou besluiten om bestaande pijplijnen door Oekraïne niet meer te gebruiken en dat land zo onder druk zetten.

De Russische ambassadeur in de VS reageerde boos op de nieuwe sancties die volgens hem onacceptabel zijn en internationaal recht schenden. Hij stelt dat de Amerikaanse pogingen om de export van Russisch gas naar Europa te belemmeren de principes van de vrije markt ondermijnen. Overigens heeft de Amerikaanse president Joe Biden eerder al wel afgezien van nog hardere sancties tegen de pijplijn om zo de banden met Duitsland niet nog verder onder druk te zetten.

De pijpleiding is compleet, maar wacht nog op goedkeuring voor gebruik van de Duitse autoriteiten. Het certificeringsproces werd vorige week opgeschort vanwege een juridische hindernis. De goedkeuring van de Duitse toezichthouder is een van de laatste stappen voor de ingebruikname van de pijpleiding, die de Russische gaslevering aan Duitsland naar verwachting zal verdubbelen.

Door de vertraging is het wel onwaarschijnlijker geworden dat Nord Stream 2 de gastekorten in Europa komende winter kan helpen verlichten.

Waarom de Russische gaspijplijn Nord Stream 2 Europa bezighoudt
177
Waarom de Russische gaspijplijn Nord Stream 2 Europa bezighoudt