Het aantal miljonairs in Nederland is vorig jaar voor het zesde jaar op rij toegenomen. Volgens statistiekbureau CBS telt Nederland nu 278.000 huishoudens met een vermogen van minimaal 1 miljoen euro.

Het percentage miljonairs is het hoogst in Bloemendaal en Laren. Een op de vier huishoudens in Bloemendaal en Laren mag zich miljonair noemen, het grootste aandeel van het land.

Deze gemeenten liggen ook in de provincie met het hoogste percentage miljonairs: Noord-Holland. De provincies Utrecht, Zeeland en Noord-Brabant volgen. In Groningen, Flevoland en Limburg is deze vermogende groep relatief het kleinst.

Het aantal miljonairshuishoudens is vorig jaar met 24.000 toegenomen ten opzichte van 2019. Dit betekent overigens niet dat al deze mensen 1 miljoen euro op hun bankrekening hebben staan. De onderzoekers hebben namelijk ook andere vormen van vermogen meegeteld, zoals de waarde van een eigen woning en aandelen. Eventuele schulden, zoals een hypotheekschuld, hebben ze er juist van afgetrokken.

Miljonairs hebben in de vorm van een aanmerkelijk belang of ondernemingsvermogen vaak veel kapitaal in bedrijven zitten. Vorig jaar was dit goed voor 45 procent van het vermogen van miljonairs, terwijl 21 procent in hun eigen woning zat. Bij de gemiddelde niet-miljonair is het eigen huis veruit het waardevolste bezit.

Groep miljonairs is gegroeid, maar heeft minder koopkracht

De groep miljonairs groeit al sinds 2014. In de daaraan voorafgaande crisisjaren bleef het aantal miljonairs in Nederland ongeveer gelijk, maar inmiddels zijn er ruim 100.000 meer dan in 2008.

Door stijgende prijzen kan een miljonair nu echter minder kopen dan iemand die twaalf jaar geleden even rijk was. Als daarmee rekening wordt gehouden, kwamen er 35.000 miljonairs bij.

Miljonairshuishoudens hadden vorig jaar een doorsnee vermogen van 1,6 miljoen euro. Dat is 28 keer meer dan dat van de andere huishoudens (56.000 euro).