Ondanks een recordaantal coronabesmettingen komt er geen nieuwe verlaging van de btw op mondkapjes en zelftests, zo meldt het ministerie van Financiën. De prijzen van de kapjes zijn nu dusdanig laag dat het demissionaire kabinet het niet nodig vindt een btw-vrijstelling in te voeren. Daarnaast zijn er gratis zelftests beschikbaar.

Bij de uitbraak van de pandemie in het voorjaar van 2020 is de btw op mondkapjes verlaagd van 21 naar 0 procent. Dat was een tijdelijke maatregel, die op 30 september 2021 eindigde. Het aantal besmettingen was toen relatief klein en er waren amper nog plekken waar een mondkapje verplicht was.

In de tussenliggende weken is het aantal besmettingen zeer hard opgelopen. Daarom moet je op tal van plaatsen weer verplicht een mondkapje op, onder meer in winkels en in het onderwijs. Dit leidt bij sommigen tot irritatie.

Toch is dat geen reden om het btw-percentage terug te schroeven naar 0, vindt het kabinet. Toen in mei 2020 het btw-tarief omlaag ging, waren er volgens het ministerie weinig mondkapjes beschikbaar. Daardoor waren ze duur.

"Inmiddels zijn mondkapjes volop verkrijgbaar en zijn de prijzen fors gedaald", aldus een woordvoerder van het ministerie. "Daardoor is de consument nu zelfs mét btw minder kwijt dan destijds zonder btw." Een btw-verlaging is daarom niet meer nodig, vindt het demissionaire kabinet.

Ook voor de zelftests is een verlaging niet aan de orde omdat consumenten zich sowieso gratis kunnen laten testen. Daarnaast kan iedere Nederlander twee gratis zelftests bestellen en zijn ze gratis beschikbaar op scholen.