Theranos-oprichter Elizabeth Holmes, die ervan verdacht wordt investeerders voor honderden miljoenen dollars op te hebben gelicht, heeft vrijdag toch zelf een getuigenis afgelegd in de rechtszaak die tegen haar gevoerd wordt. De stap wordt gezien als een verrassing, omdat de gedaagde in de Verenigde Staten niet per se zelf hoeft te spreken bij een rechtszaak.

Holmes wordt ervan verdacht investeerders en patiënten jarenlang voor de gek te hebben gehouden met technologie die niet bestond. Haar biotechbedrijf Theranos beloofde een revolutie op het gebied van bloedtests, waarmee met een enkel druppeltje bloed tweehonderd tests afgenomen konden worden, in plaats van een vol buisje bloed voor een enkele test.

Theranos haalde uiteindelijk meer dan 700 miljoen dollar (592,5 miljoen euro) aan investeringen binnen en op de piek werd het bedrijf op een waarde van 10 miljard dollar geschat. Holmes werd daarmee gezien als de jongste vrouwelijke selfmade miljardair. De extreem waardevolle technologie bleek echter niet te bestaan, waardoor ze nu verdacht wordt van fraude en misleiding.

'Mislukking is geen misdaad'

De rechtszaak tegen haar loopt inmiddels al twee maanden. Tot dusver hebben met name investeerders en oud-werknemers van zich laten horen in de rechtszaal. Vrijdag was het voor het eerst de beurt aan de verdediging en het was maar de vraag of Holmes zelf het woord zou nemen, omdat het niet verplicht is en gezien wordt als risicovol.

Haar verdediging is al een tijdje bekend: ze heeft jarenlang geprobeerd Theranos succesvol te maken, maar dat is uiteindelijk niet gelukt. Oftewel: mislukking is geen misdaad. Dit herhaalde ze vrijdag nog maar eens: "We hebben met wetenschappers en technici jarenlang keihard gewerkt om alle benodigde technieken in een lab te verkleinen", aldus Holmes.

Maandag zal ze opnieuw ondervraagd worden.

Zo liep megafraudeur Elizabeth Holmes tegen de lamp
130
Zo liep megafraudeur Elizabeth Holmes tegen de lamp