Energiebedrijf Essent gaat de maandelijkse energierekening voor een gemiddeld huishouden met een variabel contract volgend jaar met 17,50 euro verhogen. In december krijgen klanten informatie over het effect op hun maandbedrag, meldt Essent donderdag.

Op 1 januari past Essent de variabele tarieven voor stroom en gas aan. Klanten met een contract met variabele tarieven betalen dan voor gas 1,11 euro per kubieke meter en voor stroom 0,2525 euro per kilowattuur. Bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 1.400 kuub gas en 3.000 kilowattuur betekent dit 656 euro extra, aldus het bedrijf.

Toch hoeven klanten niet voor al die kosten op te draaien. De overheid gaat de stijging van de energietarieven namelijk voor een belangrijk deel compenseren. Daardoor betaalt een huishouden met een gemiddeld verbruik volgend jaar 446 euro minder energiebelasting. De jaarlijkse energierekening gaat hierdoor bij Essent dus per saldo met gemiddeld 210 euro omhoog.

"Essent doet er alles aan om de energierekening van klanten betaalbaar te houden. Door slim in te kopen, weten we de stijging van de energiekosten zoveel mogelijk te beperken voor onze klanten met een variabel tarief", zegt commercieel directeur Boudewijn den Herder in een toelichting.

Nooit eerder was de gasprijs zo hoog als nu. Die schoot de afgelopen maanden de lucht in, doordat er meer vraag dan aanbod was. Door de relatief koude winter van vorig jaar en het afgelopen koude voorjaar is er meer gas verbruikt dan normaal. Na de lockdowns kwamen economieën weer op gang, waardoor de vraag naar gas steeg. Nederland haalt echter steeds minder gas uit de Groningse bodem, waardoor we afhankelijker zijn van duurder gas uit het buitenland.