Honderden horecazaken in de hoofdstad houden de deuren gesloten sinds de nieuwe coronamaatregelen afgelopen weekend zijn ingegaan. De redenen voor de sluitingen lopen uiteen, maar de combinatie van een personeelstekort en de extra coronamaatregelen staan bovenaan de lijst, aldus een woordvoerder van Koninklijke Horeca Nederland voor de regio Amsterdam.

"Clubs kunnen zonder te placeren niet openblijven en veel bedrijven staan voor de grote uitdaging om hun personeel te behouden. Dat vertrekt zelf weer uit de horeca en wacht niet op het moment dat het contract wordt beëindigd", aldus de zegsvrouw.

Horecaconcerns kiezen ervoor slechts een aantal van de vestigingen te openen. En vanwege het teruglopende toerisme kiezen hotels ervoor hun restaurant gesloten te houden bij weinig gasten.

Exacte aantallen heeft KHN niet, maar het zou in Amsterdam om honderden gesloten bedrijven op een totaal van zo'n zesduizend gaan.

Omzet draaien is lastiger

Sinds afgelopen weekend moet de horeca om 20.00 uur al de deuren sluiten, in plaats van om middernacht. Voor een deel van de horecazaken maakt die regel, in combinatie met het extra werk om mensen te placeren en QR-codes te controleren, het niet mogelijk om "überhaupt nog een beetje omzet te maken", aldus KHN Amsterdam. "Mensen willen wel iets eerder uit eten, maar voor een feestcafé of club gaat dat echt niet lukken van vijf tot acht 's avonds."

Overigens is er wel een sprankje hoop voor de horeca. Demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie) vraagt het OMT om advies over een voorstel van de horeca om langer open te mogen blijven. Volgens dat plan mogen er na 20.00 uur geen gasten meer binnenkomen, maar kunnen de horecazaken wel openblijven voor de mensen die al binnen zijn.