Demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie) vraagt het OMT om advies over een plan van de horeca om langer open te mogen blijven. De bewindsman heeft dat toegezegd tijdens een gesprek met Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Volgens dat plan mogen er na 20.00 uur geen gasten meer binnenkomen, maar kunnen de horecazaken wel openblijven voor de mensen die al binnen zijn.

Volgens nieuwe regels van het kabinet, die afgelopen weekend zijn ingegaan, moet de horeca om 20.00 uur dicht. Kroegen en restaurants zijn daar niet gelukkig mee, omdat ze dan vaak niet meer rendabel zijn. De branchevereniging kwam daarom met een alternatief plan.

Volgens dat plan mogen bezoekers tot 20.00 uur een horecagelegenheid binnengaan. Ze kunnen na dat tijdstip niet meer van kroeg of restaurant wisselen, maar mogen wel tot sluitingstijd blijven. Tot voor kort mochten de zaken nog tot 0.00 uur openblijven.

Daarmee worden volgens KHN kroegentochten na 20.00 uur voorkomen, maar zorgt het er wel voor dat cafés en restaurants nog wat extra inkomsten hebben.

Branchevereniging verwacht grote schade

KHN-voorzitter Robèr Willemsen liet weten dat Grapperhaus het OMT al deze week om advies wil vragen. Daardoor zou een besluit over dat advies al tijdens de wekelijkse ministerraad op vrijdag besproken kunnen worden.

"Afgelopen week konden ze vrijdag een maatregel aankondigen die zaterdag inging. Dus als ze vrijdag hiermee instemmen, zou het zaterdag al moeten kunnen ingaan", aldus Willemsen.

Volgens hem loopt de schade voor de horeca met de huidige maatregelen - zowel binnen als op een terras QR-codes controleren en sluiting om 20.00 uur - op tot honderden miljoenen euro's per maand. In welke mate het eigen model het verlies kan beperken, weet hij niet precies. Wel verwacht hij in dat geval "veel minder" schade.

Gesprek met kabinet verliep stroef

Het gesprek met Grapperhaus en zijn collega van Economische Zaken Stef Blok verliep volgens Willemsen stroef. Behalve de belofte over het OMT-advies kwam er volgens hem niets concreets uit.

Wel zei Blok te gaan bekijken of de compensatie voor de horeca omhoog kan. Eerder al zei KHN "zeer teleurgesteld" te zijn over de aangekondigde steun voor de horeca.

Dinsdag werd bekend dat het kabinet 1,3 miljard euro extra uittrekt voor bedrijven die door de nieuwe maatregelen worden getroffen. Het gaat dan niet alleen om de horeca, maar ook om onder andere sportverenigingen, culturele organisaties en landbouwbedrijven.