De Nederlandse economie heeft zich hersteld van de klap van de coronapandemie. In het derde kwartaal groeide de economie 1,9 procent in vergelijking met de drie maanden ervoor en kwam daardoor voor het eerst boven het niveau van voor de coronacrisis. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De vraag is of het herstel dit kwartaal doorzet, nu opnieuw lockdownmaatregelen zijn ingesteld.

Dat de economie het afgelopen kwartaal groeide, kwam vooral doordat mensen veel meer geld uitgaven. Hun bestedingen namen toe met 3,8 procent. Nederland had in de maanden juli, augustus en september slechts beperkte lockdownregels, waardoor er meer mogelijkheden waren om geld te uit te geven.

Mensen gaven vooral meer uit aan onder andere cultuur, recreatie, kleding en in de horeca. Dat kon doordat kroegen, restaurants en winkels langer open mochten blijven. Daarnaast konden mensen weer sportwedstrijden en evenementen bezoeken en gingen we meer op reis en dagjes weg. Toch is de consumptie nog niet terug op het niveau van voor de pandemie.

Overheid gaf meer geld uit aan coronatests

Ook de overheid gaf meer uit. Die stijging kwam vooral door meer coronabestedingen, bijvoorbeeld door het vergroten van de testcapaciteit en door het inkopen van zelftests. Aan vaccineren is eveneens meer uitgegeven. Daarnaast groeiden de import en export van goederen en diensten.

Dat het in het afgelopen kwartaal goed ging met de economie blijkt ook uit cijfers over de arbeidsmarkt. Dinsdag bleek dat er meer mensen dan ooit aan het werk zijn: ruim elf miljoen. Tegelijkertijd staat een recordaantal vacatures open. Veel sectoren kampen dan ook met een groot tekort aan personeel. Vooral de horeca zit te springen om nieuwe medewerkers.

Bedrijven investeerden juist minder

Tegenover al het goede nieuws staat dat bedrijven juist minder investeerden in het voorbije kwartaal. Ook blijkt dat de bouw en de industrie het tussen begin juli en eind september minder goed deden dan in de drie maanden ervoor.

Met een groei van 1,9 procent deed Nederland het in het afgelopen kwartaal iets minder goed dan het EU-gemiddelde van 2,1 procent. Maar in de kwartalen ervoor was ons land wel een positieve uitschieter. Daardoor is Nederland een van de weinige landen die alweer boven het pre-coronaniveau zit. Veel andere EU-landen halen dat nog niet.

Gevolgen nieuwe lockdown nog onzeker

Door het snel oplopen van het aantal coronabesmettingen besloot het demissionaire kabinet onlangs om weer contactbeperkende maatregelen in te voeren. Zo moeten supermarkten en andere winkels eerder dicht, net als de horeca. Ook mag er geen publiek aanwezig zijn bij sportwedstrijden.

Wat de economische gevolgen hiervan zijn, kan het CBS nog niet zeggen. "Maar we hebben gezien dat de Nederlandse economie tijdens de coronacrisis wel vaker positief heeft verrast", aldus Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het statistiekbureau. Volgens hem zou dat nu weer kunnen gebeuren. "Maar zeker weten doen we dat niet."