
Shell verhuist hoofdkantoor naar Engeland en wordt op papier volledig Brits
Volgens Shell moet deze stap ervoor zorgen dat het bedrijf sneller en flexibeler kan opereren, vooral bij overnames. Shell blijft ook gewoon in Nederland aanwezig. Wel zal een aantal banen overgaan naar het VK. Het gaat dan om de CEO, de CFO en enkele andere topmanagers. Het bedrijf blijft genoteerd aan de aandelenbeurzen van Amsterdam, Londen en New York.
CEO Ben van Beurden geeft aan dat Shell "sterk verbonden" blijft met Nederland. "Ik besef heel goed dat de aankondiging vandaag voor veel mensen een moeilijke boodschap is." Toch vindt Van Beurden dat de wijziging nodig is om de strategie van het bedrijf te versnellen. Zo helpt het volgens Shell onder meer bij het sneller verduurzamen.
De stap brengt een naamsverandering met zich mee. Shell heeft nu nog het predicaat Koninklijk, maar het verwacht dit predicaat kwijt te raken als het volledig Brits is geworden. Royal Dutch Shell, zoals het nu nog heet, gaat daarom na de wijziging verder als Shell.
Kabinet is niet blij met de plannen van Shell
Het demissionaire kabinet is "onaangenaam verrast" door het besluit van Shell om het hoofdkantoor naar het VK te verplaatsten. Dat meldt demissionair minister Stef Blok van Economische Zaken.
Het kabinet is zondag op de hoogte gesteld en "betreurt het ten zeerste" dat Shell gaat verhuizen. "We zijn in gesprek met de top van Shell over de gevolgen van dit voornemen voor banen, cruciale investeringsbeslissingen en duurzaamheid. Die zijn enorm belangrijk", aldus Blok.
Het is in korte tijd het tweede Brits-Nederlandse bedrijf dat verder wil als uitsluitend Brits. Unilever zette deze stap eerder al. Dat leidde toen tot veel ophef. Desondanks zette het levensmiddelenconcern de plannen door.
NUjij: Uitgelichte reacties