Zorgbonden en werkgeversorganisatie NFU zijn het donderdag eens geworden over een nieuwe cao voor werknemers in de universitaire ziekenhuizen (umc's). Dat betekent dat een derde stakingsdag die op donderdag 25 november gepland stond niet doorgaat.

De leden van de vakbonden FNV, FBZ, LAD en CNV moeten nog wel eerst instemmen met de nieuwe arbeidsvoorwaarden. NU'91, dat een eerder cao-voorstel al had geaccepteerd, staat ook achter het akkoord.

In de nieuwe cao komt er structureel meer loon bij en zijn er afspraken gemaakt over het terugdringen van de werkdruk, melden de bonden. Het gaat om minimaal 75 euro bruto per maand extra voor iedere werknemer. Daarnaast wordt het minimumuurloon per 1 januari 2022 verhoogd naar 14 euro.

Ook krijgen werknemers een toeslag als roosters binnen 72 uur worden gewijzigd en een betere toelage voor onregelmatige diensten, en komt er meer rusttijd na een bereikbaarheidsdienst of na een nachtdienst.

"We zijn blij dat umc-werknemers eindelijk worden gehoord en dat de twee actiedagen en de dreiging van een derde zondagsdienst tot een doorbraak hebben geleid", zegt FNV-bestuurder Elise Merlijn. Ze is blij dat er een akkoord is over een structurele verbetering in plaats van een incidentele salarisverhoging. CNV-onderhandelaar Aaldert Mellema zegt dat het maximale eruit is gehaald.

Recordaantal zorgmedewerkers zou gaan staken

Voor de staking van donderdag de 25e had een recordaantal van 366 afdelingen van de academische ziekenhuizen zich aangemeld. Minimaal tienduizend zorgmedewerkers zouden gaan actievoeren. Ze wilden net als tijdens de stakingen in september en oktober zogenoemde 'zondagsdiensten' draaien, wat betekent dat ze alleen spoedzorg leveren. Daaronder valt ook de coronazorg.

Er zijn acht academische ziekenhuizen in Nederland: het Amsterdam UMC, het VU Medisch Centrum (ook in Amsterdam), het Erasmus MC in Rotterdam, het LUMC in Leiden, het Maastricht UMC+, het Radboudumc in Nijmegen, het UMC Groningen en het UMC Utrecht.