De eindejaarspiek in de verkopen van elektrische auto's die al een paar jaar plaatsvindt, zal er ook dit jaar zijn, maar wel wat minder dan voorheen. Op 1 januari worden de fiscale voordelen op elektrische auto's verder beperkt, maar door het chiptekort denkt de autobranche dat er simpelweg niet voldoende aanbod is om aan de vraag te voldoen. Dat laten RAI Vereniging en BOVAG weten.

"Afgelopen jaren ontstond er aan het einde van het jaar steevast een run op elektrische auto's door een stijging van de bijtelling voor het privégebruik door zakelijke rijders, per 1 januari", aldus de brancheorganisaties. Zo werd vorig jaar 40 procent van alle nieuw gekochte elektrische auto's in de laatste maand van het jaar aangeschaft.

Ook op 1 januari aanstaande wordt het fiscale voordeel versoberd. "De bijtelling gaat van 12 naar 16 procent en het bedrag waarover dit percentage van toepassing is, wordt verlaagd van 40.000 naar 35.000 euro." Maar doordat de productie van auto's wordt geremd door de wereldwijde tekorten aan chips, zullen er niet genoeg van de band rollen om aan de ongetwijfeld hogere vraag te voldoen.

"BOVAG en RAI Vereniging verwachten dat de eindejaarspiek daardoor dit jaar minder hoog uitpakt." De organisaties denken dat het totale aantal verkochte nieuwe auto's dit jaar uitkomt op 327.000, waar ze eerder nog uitgingen van 400.000. Voor komend jaar is de verwachting dat het getal uitkomt op zo'n 390.000 stuks. De sector wijt de lagere getallen voornamelijk aan het chiptekort.