
Waarom moet je bij de masseur een mondkapje op en bij de fysio niet?
Het korte antwoord is dat de fysio onder medische beroepen valt, in tegenstelling tot de masseur. Volgens een woordvoerder van het Koninklijke Nederlandse Genootschap van Fysiotherapeuten worden daar wel eens vergissingen mee gemaakt. "In de perceptie van veel mensen is een fysiotherapeut een soort masseur. Maar het is toch echt een volwaardig medisch beroep."
De regels bij de fysio zijn daarom eerder te vergelijken met die bij de huisarts dan bij de kapper of de masseur. Er gelden altijd al strenge hygiënemaatregelen en die zijn in coronatijd verscherpt.
Wel wordt er een onderscheid gemaakt tussen fysiotherapeuten die in een zorginstelling werken en diegene die buiten een zorginstelling werken. Laatstgenoemde groep met wel een mondkapje op, omdat het werk dan onder contactberoepen valt.
Verder wordt triage toegepast: de fysio vraagt jou als klant of je klachten hebt die op een coronabesmetting kunnen wijzen, legt de woordvoerder uit. "Antwoord geven hoeft niet, maar de fysio kan dan in overleg met de patiënt beslissen dat het toch beter is om een mondkapje te dragen."
Masseur mag juist niet naar gezondheid vragen
Masseurs vallen onder dezelfde categorie als kappers en schoonheidsspecialisten. Zij mógen wel gezondheidsvragen stellen bij de deur, maar dat niet registreren. Ook hebben ze het recht om klanten te weigeren als die verkoudheidsklachten vertonen, in lijn met de basisregel die stelt dat je in dat geval thuis moet blijven. Tevens is het mogelijk dat de kapper of schoonheidsspecialist eigen huisregels opstellen, waaronder het dragen van een mondkapje.
Vandaar dat de masseur een mondmasker moet dragen en de klant ook, al zijn er ook hier uitzonderingen denkbaar. Als je bijvoorbeeld om medische redenen geen mondkapje kan dragen, mag je in principe zonder op de tafel plaatsnemen. Of als het om een behandeling aan het gezicht gaat.
