Iedereen die bij de gemeente werkt - van GGD-medewerkers en mensen bij de groenvoorziening tot kantoorpersoneel - krijgt binnenkort een loonopslag van 3,9 procent. Ook gaat het minimumloon omhoog van 10,34 euro naar 14 euro per uur, iets waar vooral laagbetaalde mensen als straatvegers van profiteren.

Op 1 december krijgen alle gemeenteambtenaren er 1,5 procent salaris bij plus een eenmalige uitkering van 1.200 euro bruto. In april volgend jaar worden de lonen nog eens met 2,4 procent verhoogd. Dat kondigen vakbonden FNV, CNV en CMHF donderdag aan na een akkoord met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).

Daarnaast gaat ook het minimumloon voor gemeentewerkers omhoog van 10,34 euro naar 14 euro per uur. "Voor heel wat laagbetaalde functies, zoals straatvegers en grafdelvers, komt dat neer op een extra loonsverhoging boven op die 4 procent", zegt een woordvoerder van FNV tegen NU.nl. FNV strijdt al langer voor een landelijk minimumloon van 14 euro.

Verder krijgen de werknemers een thuiswerkvergoeding van 2 euro netto per dag en mogen ze verlofdagen opsparen. Vanaf 2023 krijgen ze ook zes bovenwettelijke extra vakantiedagen.

De onderhandelingen tussen de vakbonden en de VNG duurden bijna een jaar en verliepen erg moeizaam. Oorspronkelijk wilde de VNG geen enkele loonsverhoging geven, waarop de vakbonden gingen staken en een online demonstratie hielden. Daardoor konden ze uiteindelijk meer uit de brand slepen.

De cao geldt tot 2023 en heeft impact op 185.000 gemeenteambtenaren. Die werken onder meer bij de GGD, de groenvoorziening of de huisvuilophaling. Maar ook de mensen die zich bijvoorbeeld bezighouden met uitkeringen vallen onder de nieuwe cao.