Als het aan het Amsterdamse stadsbestuur ligt moeten mensen die in de stad een huis met een WOZ-waarde tot 512.000 euro kopen, verplicht worden zelf in dat huis te gaan wonen. De stad wil de maatregel zo snel mogelijk invoeren. Daarmee moet voorkomen worden dat beleggers woningen kopen en vervolgens duur verhuren.

Door de grens te leggen bij 512.000 euro wordt 60 procent van de koophuizen in Amsterdam beschermd tegen opkoop, stelt wethouder Jakob Wedemeijer (Wonen). Hij noemt het "onacceptabel dat mensen die op zoek zijn naar een woning worden afgetroefd door beleggers die woningen opkopen om ze tegen torenhoge prijzen te verhuren".

"Daarom willen we ervoor zorgen dat zoveel mogelijk woningen alleen kunnen worden gekocht door mensen die er ook echt gaan wonen. Woningen zijn om in te wonen en niet om aan te verdienen", zegt Wedemeijer. De zelfwoonplicht zou gelden tot vier jaar na aankoop. Daarna mag de woning worden verhuurd.

Mag wel verhuurd worden aan familie

Op de regeling zijn een paar uitzonderingen. Zo mag een huis wel worden verhuurd aan directe familieleden (ouders, kinderen, broers, zussen) of tijdelijk worden verhuurd, bijvoorbeeld tijdens een verblijf in het buitenland. Ook woningen die onlosmakelijk horen bij een bedrijfsruimte, kantoor of winkel, mogen worden verhuurd.

Vanaf deze woensdag kunnen mensen inspreken over het voorstel voor de opkoopbescherming. Over drie maanden spreekt de gemeenteraad erover.

Vanaf 1 januari opkoopbescherming in grote steden

In de hoofdstad is op dit moment 30 procent van de woningen in handen van particuliere beleggers. De woningprijzen zijn er de afgelopen zeven jaar meer dan verdubbeld, tot gemiddeld ruim 500.000 euro.

Naast de Amsterdamse maatregel plannen alle grote steden vanaf 1 januari ook de invoering van een opkoopbescherming. Daardoor wordt het in bepaalde wijken verboden voor beleggers om goedkope en middeldure woningen op te kopen. Het Kadaster gaf eerder al aan dat de kans daardoor stijgt dat beleggers de komende twee maanden nog snel een hoop woningen opkopen.

Waarom hetzelfde huis in Amsterdam veel duurder is dan in Groningen
227
Waarom hetzelfde huis in Amsterdam veel duurder is dan in Groningen