Als het aan het demissionaire kabinet ligt, moeten werknemers in bepaalde sectoren waar bezoekers al om een coronabewijs wordt gevraagd, zelf ook een QR-code laten zien. Dat gaat dan bijvoorbeeld over de horeca of musea. Ook in de zorg zou dat mogelijk moeten zijn.

Op dit moment mogen werkgevers nog niet eisen dat het personeel de coronapas laat zien. Een werkgever mag vragen of een werknemer gevaccineerd is, maar die laatste is niet verplicht om op die vraag te antwoorden. En om een coronapas vragen mag dus ook niet.

Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) bekijkt al langer of hij het via een wetswijziging mogelijk kan maken om toch in sommige sectoren de coronapas voor werknemers te verplichten. Hij dacht daarbij in het verleden al meermaals aan de zorg. Nu zou hij dat ook graag zien in sectoren waar bezoekers ook hun coronabewijs moeten laten zien, zoals de horeca, zo zei hij dinsdag op de coronapersconferentie. Verder wil De Jonge dat werkgevers er in elke sector voor kunnen kiezen om een coronapas te eisen.

Ook coronapas in niet-essentiële winkels in gemeenten met lage vaccinatiegraad

Verder wil het kabinet het coronatoegangsbewijs ook verplichten op locaties waar veel mensen samenkomen, zoals in niet-essentiële winkels. Die maatregelen zouden vooral moeten ingezet worden in gemeenten waar de vaccinatiegraad laag ligt.

Die maatregelen worden de komende weken voorbereid in samenspraak met werkgevers en werknemers. Op 12 november beoordeelt het demissionaire kabinet de situatie opnieuw na een advies van het Outbreak Management Team (OMT).

Waarom het kabinet hint op meer maatregelen voor ongevaccineerden
226
Waarom het kabinet hint op meer maatregelen voor ongevaccineerden

Vakbonden niet tevreden, werkgevers blij

Vakbonden CNV en FNV zijn er niet over te spreken dat het kabinet de coronapas wil verplichten op de werkvloer. "Hiermee schend je grondrechten en het leidt tot indirecte vaccinatiedwang. En je bevindt je al snel op een glijdende schaal waarin werkgevers ook andere vragen over je medische gegevens gaan willen stellen in het kader van risico- en kostenbeheersing", zegt FNV-vicevoorzitter Kitty Jong.

Ook CNV-voorzitter Piet Fortuin spreekt in een reactie van een ongrondwettelijke maatregel die de privacy en lichamelijke integriteit van werknemers schendt.

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn blij dat het kabinet de mogelijkheid bekijkt, maar vinden wel dat een verplichting voor werkgevers te ver gaat.