VNO-NCW en MKB-Nederland vinden dat werkgevers hun personeel mogen vragen naar een coronatoegangsbewijs. De twee grootste werkgeversorganisaties van Nederland zien ruimere mogelijkheden om te vragen naar een coronapas op het werk wel zitten.

Vooral in sectoren waar klanten al een coronatoegangsbewijs moeten laten zien, zoals in de horeca of evenementenbranche, zouden ondernemers toestemming moeten krijgen om ook de QR-codes van hun personeel te scannen, aldus de twee organisaties.

De werkgeversorganisaties doen die oproep in navolging van uitspraken van Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad. Hij pleitte er zondag in tv-programma Buitenhof voor om een coronatoegangsbewijs op het werk te verplichten.

"Wij delen de mening dat werkgevers de mogelijkheid moeten hebben om eventueel naar een toegangsbewijs te vragen indien de behoefte bestaat in een sector of bedrijf", zegt een woordvoerder namens VNO-NCW en MKB-Nederland.

Werkgevers geen voorstander van 1,5 meter

Bruls zei in Buitenhof ook dat de 1,5 meter afstand weer moet worden ingevoerd op de werkvloer om de stijging van het aantal coronabesmettingen te stoppen. VNO-NCW en MKB-Nederland zijn over dat voorstel minder te spreken. "Dat levert weer nieuwe beperkingen op voor ondernemers en het belangrijkste is nu vooral alles na te leven wat er al ligt aan maatregelen", aldus een zegsman voor de werkgeversorganisaties.

Enkele bedrijven vragen hun personeel al om alleen naar kantoor te komen als ze gevaccineerd zijn. Accountants- en adviesbureau Deloitte wil dat medewerkers een QR-code kunnen laten zien als ze naar kantoor gaan, meldde het bedrijf onlangs aan Nieuwsuur.

Autoleasebedrijf LeasePlan stelde in augustus als eerste bedrijf een vaccinatieplicht in voor werknemers, al zei het bedrijf hier niet op te controleren.

Het is voor werkgevers niet verboden om te vragen of werknemers gevaccineerd zijn, maar ze moeten daar wel een goede reden voor hebben. Werknemers zijn nooit verplicht om antwoord te geven. Er is nog geen wettelijke grondslag voor de inzet van het coronatoegangsbewijs om werknemers te controleren, maar het kabinet onderzoekt of dit aangepast kan worden.