Energiebedrijf Welkom Energie is failliet. De rechtbank in Lelystad sprak het faillissement vrijdag uit op verzoek van de onderneming. Eerder deze week werd al duidelijk dat Welkom Energie door de hoge energieprijzen in financiële problemen was geraakt en werden de 90.000 klanten overgeheveld naar Eneco.

Welkom Energie is het eerste in Nederland actieve energiebedrijf dat ten onder gaat door de sterk gestegen prijzen voor gas en stroom. Het bedrijf kon de leveringszekerheid niet meer garanderen en vroeg daarom zelf aan markttoezichthouder ACM om de vergunning in te trekken.

De energieleverancier moest door de afgelopen koude winter al meer verbruik voorfinancieren dan verwacht. Toen de energieprijzen vervolgens hard stegen, leed het bedrijf ook nog eens verlies doordat klanten contracten voor lage tarieven hadden afgesloten. Er kwam zo niet genoeg geld binnen om de rekeningen te betalen.

De klanten van Welkom Energie werden weliswaar ondergebracht bij Eneco, maar raken mogelijk wel geld kwijt. Degenen die nog geld tegoed hebben van de energieleverancier, bijvoorbeeld een welkomstbonus of omdat een hoog termijnbedrag vooruit is betaald, krijgen waarschijnlijk niet het volledige bedrag terug. Een door de rechtbank aangestelde curator gaat de afwikkeling van het faillissement begeleiden en kijkt ook naar die tegoeden van klanten.

Meer energiebedrijven hebben het momenteel moeilijk. Eerder zegden DGB Energie en Enstroga al contracten met klanten eenzijdig op, omdat de afgesproken tarieven de steeds hogere gas- en elektriciteitsprijzen niet konden dekken. Dit mag volgens ACM niet.

Enstroga dreigde eerder deze maand zelfs te stoppen met het leveren van gas en elektriciteit aan klanten die niet akkoord gingen met een fikse tariefsverhoging. Na ingrijpen van de ACM bond het bedrijf in en vraagt het klanten nu vrijwillig te vertrekken.