De wankelende Chinese vastgoedgigant Evergrande is voor de tweede keer aan een faillissement ontsnapt. Het bedrijf met geldproblemen deed vrijdag vlak voor de deadline een rentebetaling, aldus ingewijden. Een faillissement van Evergrande zou grote gevolgen kunnen hebben voor de Chinese economie en dus ook de wereldeconomie.

Het vastgoedconcern domineert al tijden het nieuws vanwege een torenhoge schuld van zo'n 250 miljard euro. Hierdoor wankelt het bedrijf en dat kan grote gevolgen hebben voor de rest van het systeem. Evergrande is namelijk 171 Chinese banken en 121 andere financiële bedrijven geld verschuldigd. Als het bedrijf zou instorten, kan het banken in zijn val meeslepen.

Door de rentebetaling van vrijdag is het dus nog niet zover. Het vastgoedbedrijf zou zo'n 47,5 miljoen dollar (40,7 miljoen euro) aan obligatiehouders overgemaakt hebben.

Evergrande koos ervoor de betaling op het laatste moment te doen om zo wat extra tijd te hebben om de financiën op orde te brengen en te onderhandelen met schuldeisers. Vorige week deed het vastgoedbedrijf ook een rentebetaling op de dag van de betalingsdeadline.

Ondanks de problemen heeft de Chinese regering meermaals laten weten niet te willen instappen bij Evergrande om het bedrijf te redden. De Chinese centrale bank zei eerder deze maand dat het potentiële gevaar van een faillissement "beheersbaar" was.