Vier Nederlanders stellen Philips aansprakelijk omdat hun slaapapneuapparaat mogelijk niet deugt en kankerverwekkend gas heeft gelekt. Ze willen dat het bedrijf uitzoekt of het apparaat bij hen heeft geleid tot gezondheidsklachten en willen dat Philips de onderzoekskosten vergoedt.

Het gaat om beademingsapparatuur voor thuisgebruik door apneupatiënten. Het schuim dat in de apparaten zit om geluid te dempen, kan gevaarlijk zijn. Niet alleen kan dat in kleine deeltjes breken. Ook kan het bepaalde chemicaliën afgeven, bijvoorbeeld na contact met bepaalde schoonmaakmiddelen.

Het Nederlandse concern heeft hierover eerder dit jaar al een veiligheidswaarschuwing afgegeven en een terugroepactie in gang gezet. Daarbij werden meerdere klachten genoemd die het apparaat mogelijk veroorzaakt. Volgens de advocaat hebben de vier gebruikers, die hij vertegenwoordigt, last van deze klachten. Bij een van hen is ook longkanker vastgesteld.

Of dat laatste door het apparaat komt, is nog niet duidelijk. Volgens de advocaat moet eerst nog gekeken worden of hun apparaten niet deugen. Door deze in een laboratorium in een testopstelling te plaatsen, zou onderzocht kunnen worden of er deeltjes loslaten en chemicaliën vrijkomen.

Philips is onder meer in de VS begonnen met het repareren en vervangen van de slaapapneuapparaten. In totaal gaat het om drie tot vier miljoen apparaten. Het bedrijf heeft in totaal 500 miljoen euro opzijgezet voor de kwestie, wat volgens Philips genoeg is om de apparaten te repareren of te vervangen.

Er is nog geen geld opzijgezet voor rechtszaken die zijn aangespannen tegen Philips vanwege de gevaarlijke beademingsapparatuur. Er lopen inmiddels meer dan honderd zaken. Volgens topman Frans van Houten is het nog te vroeg om daar iets over te zeggen. Waarschijnlijk komt er volgend jaar uitsluitsel.