Energieconcern Shell heeft zijn klimaatdoel met betrekking tot de uitstoot van de eigen activiteiten concreter gemaakt. Het bedrijf zegt nu de uitstoot in 2030 te willen hebben gehalveerd ten opzichte van 2016. Dat maakt Shell donderdag bekend bij de presentatie van de cijfers over het derde kwartaal. Milieudefensie is niet onder de indruk.

De Nederlandse rechter bepaalde eerder dit jaar dat Shell de eigen CO2-uitstoot met 45 procent moet hebben verminderd vergeleken met 2019. Hoe de nieuwe doelstelling van Shell zich tot deze uitspraak verhoudt, is niet direct duidelijk.

Het Brits-Nederlandse concern bracht eerder al klimaatdoelstellingen naar buiten, die overigens nog steeds gelden, maar die waren veel minder concreet dan waar Shell nu mee naar buiten komt.

Milieudefensie vindt de nieuwe doelstelling van Shell helemaal niet concreet, aldus Nine de Pater van de organisatie, die de drijvende kracht was achter de rechtszaak eerder dit jaar. "De rechter heeft Shell uiteindelijk opgedragen iets te doen aan alle uitstoot die wordt veroorzaakt door het bedrijf, daar zien we niks van terug."

Shell-CEO spreekt van belangrijke stap

Topman Ben van Beurden van Shell noemt de nieuwe doelstelling "een belangrijke stap op weg naar de uitdaging waarvoor Shell door de rechter is gesteld". Hij refereert daarbij ook nadrukkelijk aan de eisen met betrekking tot de eigen uitstoot.

"Volgens ons komt de nieuwe ambitie neer op een vermindering van de totale uitstoot door Shell - zowel van de productie als door het gebruik van de producten van Shell - van 2,4 procent ten opzichte van 2016", besluit de Milieudefensie-woordvoerder.

Shell stelt de uitstoot onder andere terug te brengen door in 2025 helemaal niet meer routinematig te flaren (affakkelen) op zijn raffinaderijen. De totale uitstoot van de eigen operatie moet in 2030 met 41 miljoen ton zijn teruggebracht.

Aandeelhouders roeren zich

Shell presenteert de cijfers over het derde kwartaal in een roerige week. Nadat het concern eerder dit jaar een historische nederlaag in de Nederlandse rechtbank had geleden, trok pensioenfonds ABP eerder deze week de handen af van het bedrijf.

ABP liet weten zich helemaal terug te trekken uit fossiele beleggingen. Woensdag kwam daar nog het voorstel van een Amerikaanse activistische aandeelhouder bij. Die wil dat Shell zich opsplitst in een fossiele tak en een tak die zicht richt op hernieuwbare energie.

CEO Ben van Beurden zegt donderdag dat de klimaatambitie die Shell nu neerlegt "een duidelijk bewijs is" van hoe Shell zijn strategie versnelt "om doelen te bereiken en winstgevend te zijn".

Over de maanden juli, augustus en september behaalde Shell een resultaat 4,1 miljard dollar (ruim 3,5 miljard euro).