Corendon deed het al lang, TUI doet het sinds deze maand en op 1 november volgt Sunweb. De grootste reisorganisaties van ons land bieden vanaf komende week alle drie vakanties aan naar landen die een oranje reisadvies hebben. Veel verzekeraars dekken inmiddels ook coronagerelateerde kosten in die landen, als vakantiegangers ter plekke besmet blijken met het coronavirus, zo blijkt uit een rondgang van NU.nl.

"We hebben ons daarvoor ingespannen, om verzekeraars zover te krijgen", zegt Petra Kok van TUI Nederland. Verzekeraars die reisverzekeringen aanbieden, vergoedden aanvankelijk geen coronagerelateerde kosten in landen met een oranje reisadvies.

Een enkele uitzondering daargelaten gebeurt dat nog steeds niet op bestemmingen met een rood reisadvies, maar daar gaan reisorganisaties ook niet heen.

Sunweb biedt vanaf volgende week reizen naar Egypte aan. TUI gaat al naar de Kaapverdische Eilanden en daar komt Egypte vanaf december bij. Corendon bood al langer reizen aan naar Turkije en biedt sinds deze maand vakantiereizen aan naar Egypte. Daar komen in december ook de Kaapverdische Eilanden en Gambia bij.

"Turkije is meer een zomerbestemming", zegt Steven van der Heijden van Corendon, de derde reisorganisatie van Nederland. "Binnen Europa zijn de bestemmingen niet meer warm genoeg voor zonvakanties", voegt Kok van TUI eraan toe. "En we kunnen ook niet met zijn allen naar de Canarische Eilanden blijven gaan."

Volgens Martine Langerak van Sunweb is Egypte veilig genoeg om naartoe te gaan voor een vakantie. "En de klanten willen het, zo zien we aan de boekingen." Vanaf volgende week kunnen mensen afreizen naar de Rode Zee, eind december komt daar Marsa Alam bij.

Medische kosten worden vergoed

Bij de verzekeraars is het tij al eerder gekeerd. Sinds september worden medische kosten als gevolg van het coronavirus door steeds meer partijen 'gewoon' vergoed. Partijen als ANWB Reisverzekering, Unigarant, De Friesland, Allianz en AXA maken geen uitzondering meer. Uiteraard geldt dan wel dat vakantiegangers de medische kosten meeverzekerd moeten hebben.

Voor vakanties die als gevolg van een coronabesmetting worden afgezegd, omgeboekt of juist verlengd, geldt de dekking niet altijd. "Wij betalen een eventueel langer verblijf als mensen bijvoorbeeld in quarantaine moeten", zegt Kok van TUI.

De eventuele ziekenhuiskosten komen voor rekening van de verzekeraar. "Als mensen vrijwillig aantonen dat ze zijn gevaccineerd maar toch corona hebben opgelopen, dan is een langer verblijf en een nieuwe terugreis voor onze rekening", zegt Van der Heijden van Corendon.

'Risico is nu beheersbaar, verzekering niet duurder'

Unigarant, dat als een van de eerste verzekeraars coronagerelateerde kosten op bestemmingen met een oranje reisadvies niet langer uitsloot van dekking, verzekert ook de kosten van een eventueel langer verblijf of extra reiskosten mee.

"Doordat steeds meer mensen gevaccineerd zijn, werd het voor ons een beheersbaar risico. Dus waarom zou je mensen de dekking dan onthouden als ze toch gaan?", stelt een woordvoerder van de verzekeraar, die eraan toevoegt dat de reisverzekering daardoor niet duurder is geworden.

Een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars, de koepel van verzekeraars, benadrukt dat verzekeraars er nog altijd verschillend beleid op nahouden ten aanzien van reizen naar een gebied met een negatief reisadvies. "Mensen moeten altijd goed de voorwaarden controleren."