De Duitse economie groeit dit jaar minder dan verwacht. Dit komt door de torenhoge energieprijzen en het tekort aan chips, waar vooral de Duitse autobouwers last van hebben. Dat heeft de Duitse regering woensdag naar buiten gebracht. Duitsland is de belangrijkste handelspartner van Nederland en heeft de grootste economie van de EU.

Eerder gingen de Duitsers ervan uit dat hun economie dit jaar met 3,5 procent zou groeien in vergelijking met vorig jaar. Die voorspelling is woensdag teruggeschroefd naar 2,6 procent. Daardoor komt de economie van de oosterburen dit jaar niet meer op het niveau van voor de coronacrisis. Dat punt wordt vermoedelijk begin volgend jaar bereikt.

De Duitse auto-industrie, een belangrijke pijler van hun economie, heeft veel last van een tekort aan halfgeleiders en andere elektrische onderdelen. Verder hebben Duitse bedrijven te maken met de onlangs fel gestegen prijzen voor gas een elektriciteit.

De Duitse regering denkt wel dat de economie volgend jaar naar verwachting harder groeit dan aanvankelijk gedacht. De Duitsers gaan nu uit van een groei van 4,1 procent volgend jaar, waar dat eerder 3,6 procent was.

Om het chiptekort een halt toe te roepen, wil de Duitse regering helpen bij het opzetten van een eigen chipindustrie. Het kabinet wil daar enkele miljarden euro's voor uittrekken.

Waarom de Russische gaspijplijn Nord Stream 2 Europa bezighoudt
177
Waarom de Russische gaspijplijn Nord Stream 2 Europa bezighoudt