De Chinese techmiljardair Jack Ma was onlangs in Nederland, meldt de Chinese krant South China Morning Post. Ook circuleren er op Twitter diverse foto's van de oprichter van Alibaba, waarop te zien is dat hij in het Westland is geweest.

De miljardair zou verschillende bedrijven en onderzoeksinstellingen in Nederland hebben bezocht. Volgens het Chinese dagblad is Ma in ons land geweest omdat hij geïnteresseerd is in agrarische technologie.

De 57-jarige Ma zou vooral geïnteresseerd zijn in kennis over technologie en landbouw in Europa. In Nederland zou hij onder andere BOAL Group hebben bezocht. Dat bedrijf is gespecialiseerd in aluminium daksystemen voor de glastuinbouw. Het bedrijf wil Ma's komst desgevraagd niet bevestigen.

Ma zou "geweldige kansen" voor de modernisering van de agrarische sector zien als kennis over landbouw uit Europa zou worden gecombineerd met technologie van Alibaba, aldus de krant.

Ma werd steenrijk met Alibaba, waartoe ook webwinkel AliExpress behoort. Hij raakte vorig jaar gebrouilleerd met de Chinese regering. In het najaar van 2020 verdween hij maandenlang van de radar, waarbij werd gespeculeerd over een arrestatie door de Chinese autoriteiten.

De machthebbers in Peking voerden de controle op grote techbedrijven de laatste tijd fors op, waardoor een beursgang van Alibaba's financiële divisie vorig jaar op het laatste moment werd afgeblazen. Het had de grootste beursgang aller tijden moeten worden. Daarnaast openden toezichthouders een kartelonderzoek naar Alibaba.