De hoge energieprijzen hebben hun eerste slachtoffer gemaakt. Welkom Energie is zijn vergunning voor het leveren van stroom en gas aan huishoudens en andere kleinverbruikers kwijt. Dat heeft toezichthouder ACM woensdag bekendgemaakt.

Welkom Energie is door de huidige hoge marktprijzen voor gas en stroom in financiële problemen gekomen. Het bedrijf heeft ACM laten weten niet meer aan de leveringsvoorwaarden te kunnen voldoen en daarom is de vergunning ingetrokken.

De energieleverancier had het vorige winter al moeilijk vanwege het strenge winterweer. Daar kwamen nu de sterk stijgende gasprijzen nog bij. Het bedrijf kwam tot de conclusie dat het de komende winter het verbruik niet kon voorfinancieren en heeft de toezichthouder daarom zelf gevraagd de vergunning in te trekken.

De 90.000 klanten van Welkom Energie worden overgenomen door Eneco. ACM zegt dat de klanten geen last zullen hebben van de overstap. In voorkomende gevallen zullen klanten nooit verstoken zijn van energie. Klantenbestanden worden altijd overgenomen door een andere leverancier.

Overstap kan klant geld kosten

Dat de energielevering niet in gevaar komt, betekent niet dat het financieel geen gevolgen voor de klanten heeft. Eneco geeft ze namelijk een nieuw contract met waarschijnlijk hogere energietarieven. Daarnaast is het niet zeker dat klanten hun geld terugkrijgen van Welkom Energie als ze eventueel te veel vooruit hebben betaald.

Het bedrijf mag vanaf 1 november geen gas en elektriciteit meer leveren aan zijn klanten. De klanten krijgen deze week bericht van hun nieuwe leverancier. Ze mogen tot 1 december hun nieuwe contract niet opzeggen. Daarna kunnen zij desgewenst een andere energieleverancier zoeken.

Vorige maand liepen de marktprijzen voor gas plotseling flink op. Nog steeds zijn de prijzen zeer hoog. Veel energieleveranciers vrezen voor de gevolgen en willen hun contracten met klanten eenzijdig aanpassen. Dat mag echter niet zomaar.

Zo werd dinsdag bekend dat Enstroga klanten vraagt vrijwillig te vertrekken, omdat de leverancier anders vreest failliet te gaan. Ook andere energiebedrijven proberen op diverse manieren het hoofd boven water te houden.

Mijn energierekening is ineens 339 euro per maand: kan dat zomaar?
176
Mijn energierekening is ineens 339 euro per maand: kan dat zomaar?

We zijn benieuwd naar je mening over dit artikel. Klik hier om je feedback achter te laten in een korte vragenlijst van een minuut.