Pensioenfonds ABP stopt met beleggen in producenten van fossiele brandstoffen, zoals olie- en gasconcerns. Het grootste pensioenfonds van Nederland doet dit naar aanleiding van diverse verontrustende klimaatrapporten die recent zijn verschenen.

ABP zal de bestaande aandelen in bedrijven in de olie- en gassector en de kolenbranche stapsgewijs verkopen. Het merendeel hiervan zal naar verwachting in het eerste kwartaal van 2023 verkocht zijn.

Dat de aandelen niet meteen worden verkocht, is omdat ABP ze dan mogelijk tegen ongunstige koersen moet verkopen, wat tot beleggingsverlies kan leiden.

Het fonds heeft momenteel 15 miljard euro belegd in producenten van fossiele brandstoffen. Dat is bijna 3 procent van het totale belegde vermogen van het ambtenarenfonds.

Het bedrijf gaat ervan uit dat deze stap niet negatief uitpakt voor het rendement. Eerder al stopte ABP met beleggingen in de tabaksindustrie, wat volgens het fonds ook niet tot verliezen heeft geleid.

Stap is mede op verzoek van pensioendeelnemers

"Wij willen een bijdrage leveren om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad. Brede groepen deelnemers en werkgevers geven aan hoe belangrijk zij dit vinden", legt ABP-bestuursvoorzitter Corien Wortmann uit.

Directeur Liset Meddens van Fossielvrij NL is opgetogen over de aankondiging van ABP. "We vieren een feestje bij het hoofdkantoor van ABP. Je kunt dus wel een verschil maken, blijkt nu. Fossielvrij beleggen is grote winst, voor het klimaat, de deelnemers, voor iedereen eigenlijk."

Het overstag gaan van ABP is voor Fossielvrij NL het grootste wapenfeit tot dusver. "We hebben wel eerder successen geboekt, maar dit is echt mega", aldus Meddens.

'Nu bedrijven aansporen meer te verduurzamen'

Pensioenfondsen liggen al lange tijd onder vuur vanwege hun beleggingen in bedrijven die fossiele brandstoffen produceren. ABP meldde daarom eerder dit jaar al dat het zijn klimaatbeleid wilde aanscherpen. Door recente alarmerende rapporten van onder meer het VN-klimaatpanel IPCC en van het internationale energieagentschap (IEA) besloot het fonds om definitief te stoppen met beleggingen in kolen, olie en gas.

Het fonds zegt zich na deze stap te gaan richten op grootgebruikers van fossiele energie, zoals de auto-industrie, de luchtvaart en elektriciteitsbedrijven. ABP wil als aandeelhouder die bedrijven ertoe aansporen meer te verduurzamen. Het scherpt daarom de criteria voor deze beleggingen verder aan.

Ook wil het strenger worden op andere terreinen, zoals behoud van natuurlijke grondstoffen, digitalisering en mensenrechten.

Het fonds heeft 3,1 miljoen deelnemers en heeft een vermogen van in totaal 528 miljard euro.

We zijn benieuwd naar je mening over dit artikel. Klik hier om je feedback achter te laten in een korte vragenlijst van een minuut.