DEN HAAG - Shell Nederland gaat niet in op het ultimatum dat de vakbonden hebben gesteld in het conflict over de pensioenregeling. Dat heeft de directie van het olieconcern vrijdag laten weten. Voor FNV Bondgenoten is dit genoeg reden om vanaf maandagavond de productie in Pernis en Moerdijk af te bouwen tot nul.

"Ze hebben een staking aan hun broek. Vanaf maandag 18.00 uur gaan we de productie afbouwen. Dat betekent na een week een minimale productie", zegt een woordvoerder van FNV Bondgenoten. De organisatie wil met de CNV Bedrijvenbond ook een staking organiseren bij de Shell-dochter NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij).

De bonden kondigden eerder deze week aan acties te gaan voeren wanneer de directie van Shell het gewraakte voorstel voor een nieuwe pensioenregeling voor de ongeveer 9000 Shell-werknemers en de 1800 werknemers van de NAM in Nederland niet voor maandag zou intrekken.

Pensioenpremie

Shell wil zijn werknemers voor het eerst in jaren pensioenpremie laten betalen. Tot nu toe nam de werkgever dat volledig voor zijn rekening. Ook wil het bedrijf zijn werknemers later met pensioen laten gaan. Volgens de vakbonden gaat het om bezuinigingsmaatregelen, waar ze gezien de gezonde financiële situatie bij het Shell-pensioenfonds geen enkele reden voor zien.

Shell ontkent dat er sprake is van een bezuinigingsmaatregel. Volgens het bedrijf gaat het om "toekomstige kostenbeheersing". Ingaan op de eisen van de vakbonden, betekent voor Shell Nederland dat de jaarlijkse loonkosten met 9 procent stijgen, aldus de directie.

Veiligheid en bescherming

Nu de bonden willen gaan staken, wil Shell "tijdig" en "precies" weten waar de acties worden gehouden. Dat is volgens de directie nodig voor de veiligheid en de bescherming. De concernleiding wijst in dat verband op het specifieke karakter van zijn raffinaderijen (Pernis) en chemische installaties (Moerdijk). Volgens een woordvoerder van de CNV Bedrijvenbond zullen de bonden "de veiligheidseisen in acht nemen".