Het tekort aan verpleegkundigen en verzorgenden in het Verenigd Koninkrijk is als gevolg van de Brexit aanzienlijk groter geworden. Vooral mensen met een beperking die bij alledaagse taken hulp nodig hebben, kunnen maar moeilijk geschikte verzorgers vinden, schrijft de Britse zondagskrant The Observer op basis van een rapport.

"Normaal werven we meer dan honderd verpleegkundigen per jaar. Nu slechts de helft. Sinds juli is de situatie dramatisch verslechterd", zegt Peter Henry van Origin, een organisatie die mensen met een aandoening aan de ruggengraat van hulp voorziet. Henry schrijft dit toe aan het einde van de aanvraagperiode voor de zogenoemde Settlement Scheme.

De regeling is bedoeld om EU-burgers die al voor de Brexit in het land woonden grotendeels dezelfde rechten te geven als voorheen. EU-werknemers konden anders na de Brexit niet meer zonder visum in het VK werken. Dit moet worden bekrachtigd door een werkgever.

Volgens organisaties als Origin komen veel van de verzorgers van mensen met een beperking uit het buitenland. In de tussentijd moeten zij regelmatig aanvragen afwijzen, aldus Henry. Britse sollicitanten kunnen het gebrek aan Europese werknemers niet compenseren.

Verscheidene organisaties hebben maanden geleden de Britse regering opgeroepen soepelere immigratieregels voor de sector in te voeren. De Britse regering heeft tot dusver geweigerd dit te doen.