Tesla stapt voor een deel van zijn productie over op goedkopere accu's om op kosten te besparen. Dat vertelde de maker van elektrische auto's bij de presentatie van de cijfers over het derde kwartaal (pdf).

In plaats van accu's van nikkel en kobalt gaat Tesla zogeheten LFP-accu's gebruiken voor de standaard Tesla-modellen. Deze lithium-ijzer-fosfaatbatterijen zijn goedkoper en stabieler dan andere alternatieven.

Tesla maakt niet alle accu's zelf. In China krijgt het bedrijf bijvoorbeeld al LFP-accu's van Contemporary Amperex Technology, de grootste fabrikant van het land. Dit type accu wordt steeds krachtiger. Daardoor kunnen steeds meer modellen van elektrische auto's gebruikmaken van de LFP-accu.

Voor de modellen die meer vermogen nodig hebben, zoals de Cybertruck, wil Tesla nog wel accu's gebruiken met nikkel als grondstof.

De laatste tijd zijn prijzen voor grondstoffen gestegen door het aantrekken van de economie. Tesla hintte vorige maand al op een mogelijke overstap naar andere accu's voor de goedkopere modellen van Tesla. CEO Elon Musk sprak zich al eerder uit over het krappe aanbod en de stijgende prijs van bijvoorbeeld nikkel.