De overname van de vastgoedbeheertak van het wankelende Evergrande gaat niet door. Het Chinese vastgoedbedrijf heeft de gesprekken beëindigd vanwege twijfels of branchegenoot Hopson Development wel aan alle voorwaarden voldeed om een bod te doen. Dat meldt Evergrande in een verklaring.

Chinese media meldden eerder dat Hopson omgerekend 4,3 miljard euro wilde betalen voor een belang van 51 procent in de vastgoedbeheertak. Met dat geld zou het in problemen verkerende Evergrande mogelijk weer wat rentebetalingen kunnen doen. Het bedrijf heeft een schuld van ruim 260 miljard euro en miste al enkele betalingen, waardoor het op de rand van een faillissement staat.

Er wordt gevreesd dat het een domino-effect kan veroorzaken in de Chinese vastgoedwereld als Evergrande omvalt. Twee andere Chinese vastgoedontwikkelaars misten de afgelopen tijd ook al deadlines voor het aflossen van schulden. De Chinese overheid en de centrale bank zeggen te zorgen dat eventuele faillissementen geen bedreiging zijn voor het financiële systeem van het land.

Evergrande liet verder weten een verzoek te hebben gedaan om zijn aandelen vanaf donderdag weer te laten verhandelen op de beurs van Hongkong. De handel in de aandelen lag sinds 4 oktober stil vanwege de overnamegesprekken met Hopson. Het bedrijf waarschuwt beleggers wel voor de risico's van investeringen in Evergrande.