De Marokkaanse regering verbiedt vanaf donderdag vluchten van en naar Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk uit vrees voor nieuwe coronabesmettingen. De Nederlandse luchtvaartmaatschappij Transavia moet daarom vluchten naar het Noord-Afrikaanse land annuleren.

Royal Air Maroc en Air Arabia Maroc zullen voorlopig geen vluchten van en naar Nederland uitvoeren. Beide luchtvaartmaatschappijen vliegen nu nog van en naar Nederland, maar stoppen daar aan het einde van de dag mee.

De Nederlandse overheid is woensdag door Marokko op de hoogte gesteld van het besluit. Hoelang het verbod op vliegverkeer met Nederland geldt, is nog niet bekend.

Een woordvoerder van de Nederlandse overheid laat weten dat de landen blijven overleggen, zodat de vluchten zo snel mogelijk kunnen worden hervat. "We adviseren Nederlanders zo snel mogelijk contact op te nemen met hun reisorganisatie om alternatieve routes te bespreken.”

Transavia annuleert vluchten

Transavia zegt tegen NU.nl alle vluchten van en naar Marokko vanaf donderdag te annuleren. Reizigers worden hierover geïnformeerd. Woensdag vertrekken nog twee vluchten mét passagiers naar Marokko.

Transavia hoopt van de Marokkaanse autoriteiten toestemming te krijgen om de komende dagen met lege toestellen naar Marokko te vliegen om reizigers op te halen die nog in het land zitten.

Reisorganisatie TUI heeft op dit moment 78 vakantiegangers in Marokko zitten. Zij zijn met een toestel van Transavia naar het land gevlogen. TUI zegt in overleg met het ministerie van Buitenlandse Zaken uit te zoeken hoe de reizigers het beste ter plaatse kunnen worden ondersteund.

Voor KLM heeft het besluit minder gevolgen. De luchtvaartmaatschappij vliegt niet rechtstreeks op Marokko.

Ook de zonneautorace die maandag in Marokko begint, dreigt te worden geraakt door de reisbeperkingen. Marc Lammers, de coach van het Nederlandse studentenraceteam, lijkt de wedstrijd daardoor te missen, laat een woordvoerder weten.

Het Vattenfall Solar Team van de TU Delft is al ruim een maand in Marokko en kan gewoon met de auto op zonne-energie aan de start verschijnen.

De Marokkaanse regering heeft recent uit angst voor nieuwe coronabesmettingen het vliegverkeer met Rusland al stilgelegd. In Marokko is vanaf donderdag een coronapas verplicht voor binnen- en buitenlandse reizen.