AkzoNobel gaat de prijzen in het vierde kwartaal verder verhogen, maakte het woensdag bekend. Daardoor zal een blik verf van het bedrijf achter merken als Sikkens en Flexa duurder worden in de doe-het-zelfwinkels. Ook de kosten van een schilderklus kunnen oplopen.

De verffabrikant verwacht dat de prijzen van grondstoffen verder stijgen en eind dit jaar een stabiel hoog niveau bereiken. AkzoNobel rekent erop dat die hoge prijzen en de problemen in de toeleveringsketen tot halverwege 2022 aanhouden.

Het Nederlandse bedrijf denkt dat het de prijzen in het vierde kwartaal daarom gemiddeld tussen de 12 en 14 procent moet verhogen om zo de hogere kosten te compenseren.

De contracten die AkzoNobel kan afsluiten met grondstofleveranciers zijn korter dan normaal. Dat maakt het onzeker hoe prijsstijgingen van de grondstoffen het bedrijf raken. Het verfconcern kampt ook met logistieke problemen, waardoor het in sommige gevallen moeite heeft om te leveren.

De kosten voor grondstoffen en andere variabele kosten van de verffabrikant stegen in het derde kwartaal met 278 miljoen euro ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Daardoor komt de winstgevendheid van AkzoNobel onder druk te staan.

Het bedrijfsresultaat, de winst voor aftrek van onder meer belastingen, daalde met bijna een derde naar 226 miljoen euro. De omzet van AkzoNobel steeg het afgelopen kwartaal op jaarbasis met 6 procent naar 2,4 miljard euro.