Facebook heeft met de Amerikaanse overheid een schikking getroffen vanwege vermeende discriminatie van werkzoekenden. Het bedrijf zou duizenden functies hebben gereserveerd voor buitenlanders die met een tijdelijk werkvisum in de VS konden werken. Met een boete van 14,3 miljoen dollar (12,3 miljoen euro) voorkomt het bedrijf vervolging.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie klaagde Facebook in december aan, omdat het bedrijf Amerikanen actief zou hebben ontmoedigd te solliciteren voor bepaalde functies. Die banen waren voorbehouden aan buitenlandse kandidaten die via een zogeheten H-1B-werkvisum voor Facebook zouden kunnen werken. De VS verstrekt die visa aan hoogopgeleide werknemers met zeer gespecialiseerde kennis.

De afdeling voor burgerrechten van het ministerie van Justitie noemt de schikking historisch. Het zou de hoogste boete ooit zijn die deze afdeling heeft opgelegd. Van het bedrag is net geen 4,8 miljoen dollar bedoeld als straf. De overige 9,5 miljoen dollar gaat naar personen die door het personeelsbeleid van Facebook zouden zijn gedupeerd.

"Facebook staat niet boven de wet en moet zich houden aan alle federale wetten voor burgerrechten die discriminatie bij het werven en aannemen van personeel voorkomen", stelt officier van justitie Kristen Clarke. Facebook vindt daarentegen dat alles volgens de regels is verlopen. Het bedrijf, dat ook eigenaar van WhatsApp en Instagram is, wilde naar eigen zeggen een langdurige juridische strijd voorkomen door te schikken.