Europa lijkt voorlopig niet te kunnen rekenen op meer aardgas uit Rusland. Dat valt op te maken uit veilingen van gascontracten. Eerder had de Russische president Vladimir Poetin nog gezegd dat zijn land klaarstond om meer gas te leveren. Dat had ervoor kunnen zorgen dat de momenteel torenhoge energieprijzen wat omlaag zouden gaan.

Op basis van de veilingresultaten zou het Russische bedrijf Gazprom, de belangrijkste gasleverancier voor Europa, de komende maand geen extra gas naar Europa willen transporteren via de belangrijke gasroutes. Het concern zou alleen beperkte voorraden naar Polen willen sturen, concludeert persbureau Bloomberg.

Op de internationale gasmarkt werd deze stap maandag direct gevoeld. De handelsprijzen voor Nederlands aardgas stegen halverwege de dag met 13 procent, nadat ze vorige week juist wat waren gedaald. De prijs kwam daardoor weer boven de 100 euro per megawattuur uit op de Nederlandse TTF-markt, de belangrijkste gasmarkt in Europa. Dat bedrag is weliswaar lager dan de piek van twee weken geleden, maar nog altijd fors hoger dan vorige maand.

De energieprijzen in Europa zijn in de afgelopen tijd fors gestegen door onder meer het aantrekken van de economie. Ook speelt mee dat de gasvoorraden klein zijn. Het zorgt ervoor dat veel huishoudens met een hogere energierekening te maken krijgen. Ook bedrijven kunnen in de problemen komen en moeten mogelijk hun productie terugschroeven.

Om consumenten te helpen de hoge rekeningen te betalen, besloot het demissionaire kabinet eind vorige week met een compensatie te komen. Gemiddeld krijgen huishoudens een tegemoetkoming van 400 euro.

Van verschillende kanten kwam er kritiek op de maatregel. De tegemoetkoming zou niet voldoende zijn om de stijging van in sommige gevallen 900 euro te dekken. Bovendien zou een deel van het geld terechtkomen bij huishoudens die dat niet nodig hebben.

Mijn energierekening is ineens 339 euro per maand: kan dat zomaar?
176
Mijn energierekening is ineens 339 euro per maand: kan dat zomaar?