De problemen van de geplaagde Chinese vastgoedontwikkelaar Evergrande zullen waarschijnlijk niet leiden tot een financiële crisis, zegt ook de Zuid-Koreaanse centrale bank.

Volgens de bank komt dat doordat lokale banken weinig risico zullen lopen en Chinese toezichthouders de markt controleren. Eerder deze week stelde de Chinese centrale bank al dat de wankelende Chinese vastgoedreus China Evergrande Group geen groot gevaar vormt voor het financiële systeem.

Evergrande is de op een na grootste projectontwikkelaar van China. Het vastgoedconcern domineert al tijden het nieuws, vanwege een torenhoge schuld van zo'n 250 miljard euro en veranderende regels in China. Maandag kon het bedrijf opnieuw de rente op obligaties niet betalen.

Hierdoor wankelt het bedrijf, met mogelijk grote gevolgen voor de rest van het systeem. Evergrande is namelijk 171 Chinese banken en 121 andere financiële bedrijven geld verschuldigd. Als het zou instorten, zou het banken in de val kunnen meeslepen.

Op de financiële markten wordt gevreesd voor een mogelijk domino-effect wanneer het bedrijf omvalt. Daarbij is de vergelijking gemaakt met het einde van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers in 2008. Het faillissement zorgde toen tijdens de financiële crisis voor grote problemen. Maar er is nu geen reden voor grote zorgen, aldus de Bank of Korea.

De Chinese overheid kan Evergrande te hulp schieten als dat nodig is en hulp bieden bij het laten doorgaan van bouwprojecten. China profiteert daarnaast van het herstel van de wereldeconomie die door de coronacrisis geraakt is. Het land kan een mogelijke schok van een crisis compenseren. De problemen die door Evergrande zijn ontstaan kunnen de groei van de Chinese economie vertragen, maar die impact zal beperkt zijn, verwacht de Zuid-Koreaanse centrale bank.