Alle EU-landen hebben gevraagd om een bijdrage uit het miljardenfonds van de Europese Unie om de economie uit de coronacrisis te helpen. Alleen Nederland is nog niet zover. Vrijdag ontving de Europese Commissie ook het herstelplan van Bulgarije, de een-na-laatste lidstaat in de rij. Net als Nederland had het land de afgelopen maanden een demissionaire regering.

Nederland zou aanspraak kunnen maken op ongeveer 6 miljard euro aan subsidies. Maar het demissionaire kabinet wil de opstelling van het herstelplan overlaten aan een nieuwe regering en er is pas kort geleden schot in de kabinetsformatie gekomen.

Erg dringend is het niet, omdat Nederland op eigen kracht al rap opkrabbelt en desgewenst heel goedkoop kan lenen. Ambtenaren zetten in afwachting van een nieuw kabinet al wel wat voorstellen in de steigers.

De Commissie houdt de aanvragen annex herstelplannen tegen het licht en heeft inmiddels 22 van de 26 ontvangen verzoeken goedgekeurd. Als het dagelijks bestuur van de EU tevreden is, moeten ook de ministers van Financiën van de EU-landen er nog mee instemmen.

Het herstelfonds omvat bijna 700 miljard euro aan subsidies en leningen. In ruil voor hun deel moeten de landen hervormingen doorvoeren om hun economie te versterken. Ruim een derde van het geld moet ten goede komen aan de overgang naar een duurzamere en klimaatvriendelijkere economie. 20 procent van het geld moet aan digitalisering worden besteed.