Gemeenten geven horecazaken amper waarschuwingen omdat ze coronatoegangsbewijzen niet controleren of andere coronaregels niet naleven, blijkt uit een rondgang van NU.nl langs vijf grote gemeenten. Amsterdam springt erbovenuit met veertien waarschuwingen sinds de invoering van de maatregel, in andere steden gaat het om een verwaarloosbaar aantal.

Horecazaken moeten sinds drie weken geleden aan de deur controleren of iemand tegen COVID-19 gevaccineerd is, negatief getest is op het coronavirus of van een besmetting hersteld is voordat die persoon een tafeltje mag uitkiezen.

Uit een onderzoek bleek donderdag nog dat bij een op de drie bezoeken geen check plaatsvindt, maar dat blijkt niet tot evenzoveel waarschuwingen te leiden.

In Amsterdam werden in de afgelopen drie weekends veertien waarschuwingen gegeven aan horecazaken. Zes daarvan gingen over het overtreden van de sluitingstijd om middernacht, de andere acht hadden betrekking op de controle van de QR-code.

In het eerste weekend werden maar drie overtredingen vastgesteld, maar dat wijt een woordvoerder van de stad aan het goede weer, waardoor meer mensen op het terras zaten. Wie op het terras gaat zitten, hoeft namelijk niet gecontroleerd worden.

Steden voeren vooral gesprekken met overtreders

Utrecht moest onlangs het restaurant Waku Waku sluiten omdat de eigenaars ervan weigerden om de controles uit te voeren, maar verder bleef het relatief rustig in de stad. "We hebben zo'n tien meldingen over overtredingen ontvangen, maar zijn daarover in gesprek gegaan met de ondernemers. We hebben nog geen formele waarschuwingen moeten geven", zegt een woordvoerder.

In studentenstad Groningen klinkt hetzelfde verhaal. De stad ging al een aantal keer in gesprek met overtreders, waarna die de regels wel weer volgden.

In enkele steden wordt er gebruikgemaakt van polsbandjes die de hele avond toegang geven tot horecazaken.

In enkele steden wordt er gebruikgemaakt van polsbandjes die de hele avond toegang geven tot horecazaken.
In enkele steden wordt er gebruikgemaakt van polsbandjes die de hele avond toegang geven tot horecazaken.
Foto: ANP

'Polsbandjes helpen de handhaving vooruit'

Eindhoven ging op voorhand al in gesprek met de horecabazen in de stad en gaf tips over hoe de controle op een goede manier uitgevoerd moet en kan worden. Sinds de invoering van het coronapasbeleid heeft de stad vijf "buitensporige overtredingen" vastgesteld.

In Rotterdam ten slotte werden nog geen waarschuwingen gegeven. Een woordvoerder zegt wel, net als in Eindhoven, dat de invoering van polsbandjes de handhaving vooruit helpt. Met zo'n polsbandje kunnen mensen een hele avond alle cafés en restaurants bezoeken nadat ze één keer gecontroleerd zijn. "Dat helpt voor de doorstroming en zorgt er ook voor dat niet elke ondernemer apart een controle moet doen", klinkt het.

Buiten Utrecht heeft nog geen enkele stad een zaak moeten sluiten.

De horecabranchevereniging KHN reageert niet rechtstreeks op de bevindingen van beide onderzoeken, maar laat weten dat ze blij is dat veel gemeenten de polsbandjes gebruiken. "Alles wat ervoor zorgt dat horecaondernemers met minder operationele zorgen en belasting te maken krijgen en voor meer begrip bij gasten zorgt is welkom", zegt een woordvoerder.