Rusland staat klaar om Europa zoveel aardgas te leveren als nodig is en is al bezig de leveringen te verhogen, zo zegt president Vladimir Poetin op een energieconferentie in Moskou. Hij geeft aan te willen praten met de Europese Unie over het stabiliseren van de gasmarkt.

Ook herhaalde Poetin dat Rusland aan al zijn contractuele verplichtingen voldoet wat betreft leveringen van gas aan Europa. Door de grote vraag en beperkt aanbod is de prijs van gas in Europa naar een recordhoogte gestegen.

Poetin stelt dat het een "moeilijke situatie" is op de gasmarkt. Volgens hem is die markt niet in balans en onvoorspelbaar, met name in Europa. De Russische president vindt dat er afspraken gemaakt moeten worden om op de lange termijn de markt te stabiliseren.

Hij zei verder dat er "systeemfouten" in de Europese energiemarkt zitten, zoals een te grote afhankelijkheid van duurzame energiebronnen zoals wind- en zonne-energie. De Europese energiecrisis is mede veroorzaakt door een lagere opbrengst uit energie van windmolenparken. Tegelijkertijd werden Europese investeringen in fossiele energiebronnen teruggeschroefd, waardoor er volgens Poetin nu dus tekorten zijn ontstaan.

Gasleveringen op maximaal niveau

Woordvoerder Dmitri Peskov van het Kremlin zei eerder op de dag dat de gasleveringen van het Russische staatsgasconcern Gazprom aan Europa onder de huidige contracten op een maximaal niveau liggen. Als Europa meer gas wil afnemen van Gazprom, moeten daarvoor nieuwe contracten worden getekend, aldus de zegsman.

Tenslotte zei Poetin dat Rusland gas niet als een "wapen" gebruikt om invloed uit te oefenen in Europa. Critici betichten Moskou onder meer ervan bewust de gasleveringen aan Europa te beperken om zo snel goedkeuring te krijgen voor de ingebruikname van de nieuwe en omstreden gaspijpleiding Nord Stream 2 die loopt via de Oostzee van Rusland naar Duitsland.

Poetin noemt dit soort beweringen "nonsens". Volgens hem leverde de voormalige Sovjet-Unie ook tijdens de Koude Oorlog gas aan Europa, toen de onderlinge verhoudingen erg slecht waren.

Waarom de Russische gaspijplijn Nord Stream 2 Europa bezighoudt
177
Waarom de Russische gaspijplijn Nord Stream 2 Europa bezighoudt