Voor het Europese Jaar voor de Jeugd kunnen 2.036 Nederlandse jongeren vanaf maart 2022 een maand lang gratis per trein door Europa reizen. Ze kunnen zich daarvoor vanaf dinsdag 12.00 uur aanmelden bij de Europese Commissie, die in totaal 60.000 gratis treinpassen aan Europese jongeren ter beschikking stelt.

Het zogeheten DiscoverEU-programma staat open voor EU-burgers die tussen 1 juli 2001 en 1 januari 2004 zijn geboren. De aanvraag moet voor 26 oktober om 12.00 uur zijn ingediend. De uitverkorenen, die wat vragen over de EU moeten beantwoorden, kunnen dertig dagen lang "hun horizon verbreden en andere Europeanen ontmoeten", aldus de Commissie.

"De afgelopen achttien maanden hebben onze jongeren in een ware geest van solidariteit waardevolle tijd en bepalende momenten opgeofferd", zegt vicevoorzitter Margaritis Schinas van de Commissie, verwijzend naar de lockdowns en andere beperkingen tijdens de pandemie. "Daarom ben ik zo blij dat we meer treinpassen dan ooit kunnen aanbieden."

Schinas belooft nog meer initiatieven voor het Jaar voor de Jeugd, dat de Commissie heeft uitgeroepen.

Belangstellenden kunnen zich zowel solo als in een groep met nog maximaal vier anderen aanmelden. In verband met de coronapandemie is de vertrekdatum voor een reis met de treinpas volgend jaar tot het laatste moment te wijzigen.